Nëse një udhëtim në liqen me grepin tuaj të peshkimit nuk është i mundur, një kompani izraelite ka krijuar një metodë të bioprintimit 3D të peshkut tuaj ‘të freskët’, që do jetë gati për gatim menjëherë.
Stakeholder Foods ka zhvilluar një fileto peshku të printuar 3D nga qelizat burimore, të cilat më pas përpunohen nëpërmjet teknologjisë së bioprintimit në një formë të ngjashme me peshkun. Produkti, i cili u krijua në lidhje me mishin Umami, imiton shijen dhe strukturën e peshkut natyral dhe mund të jetë në raftet e supermarketeve brenda këtij viti.
“Në muajt e ardhshëm, ne synojmë të shpallim planet tona për të sjellë në treg këtë peshk të kultivuar të klasit botëror,” tha Mihir Pershad, CEO i Umami Meats në një festë në Izrael javën e kaluar, përmes The Telegraph.
“Në provën e parë, ne shfaqëm një produkt të kultivuar që copëtohet, shijon dhe shkrihet në gojën tuaj tamam si peshku i shkëlqyer,” shpjegoi ai.
Ekspertët detarë kanë vlerësuar se rreth një e treta e rezervave globale të peshkut aktualisht janë duke u mbishfrytëzuar.
Për më tepër, peshku i prodhuar në mënyrë biologjike është i lirë nga ndotës të tillë si mikroplastika, të cilat mund të ndikojnë në rezervat e prodhimeve të detit të mbledhura tradicionalisht.
Filetat e peshkut krijohen duke kombinuar qelizat burimore të peshkut me lëndë ushqyese të ndryshme, të cilat më pas përpunohen në bio-bojëra dhe më pas në një printer. Procesi i printimit zgjat vetëm disa minuta, dhe produkti më pas mund të gatuhet dhe hahet menjëherë.
Palët e interesuara po punojnë gjithashtu për të krijuar pjesë të tëra mishi të printuar në 3D, duke përfshirë biftekët dhe ushqimet e tjera të detit si ngjala. Në vitin 2020, gjiganti i ushqimit të shpejtë KFC bashkëpunoi me një kompani ruse për të prodhuar copa artificiale pule.