Ferma më e madhe e insekteve në botë – një strukturë e teknologjisë së lartë që shtrihet në 35,000 metra katrorë dhe do prodhojë 15,000 ton metrikë proteina nga larvat e mizave çdo vit – u hap në prill në Nesle, Francë.
Nëse gjithçka shkon sipas planit, ajo do pasohet në dhjetor nga një fermë 45,000 metra katrorë jashtë Amiens, e aftë për të prodhuar mbi 100,000 ton metrikë krimba në vit.
Ky rekord pritet të thyhet nga të paktën dy ferma të tjera të mizave e larvave që planifikohen të hapen në 2024 dhe 2025.
Gara është në vijim për të ndërtuar fermën më të madhe të insekteve në botë. Një përpjekje e re për të ulur emetimet e serrave nga ushqimi i kafshëve ka krijuar një industri të re, të mbushur me kapital sipërmarrës, që premton se një ditë do prodhojë sasi të mëdha proteinash me më pak emetime serë sesa furnizuesit tradicionalë.
Brenda fermave më të përparuara, kompanitë mbajnë masa të mëdha të bulkthave, krimbave dhe larvave brenda vazove plastike të kontrolluara për sa i përket temperaturës, të krijuara për t’i ndihmuar ato të rriten shpejt. Ata përpunojnë feçet e insekteve në pleh dhe trupat e tyre në proteina dhe vaj të pasur me lëndë ushqyese për kafshët shtëpiake, peshqit dhe bagëtinë.
Insektet ushqehen me mbeturina ushqimore, shpesh të transportuara nga fermat e afërta ose fabrikat e përpunimit të ushqimit. Ata kanë përkujdesje për ditën dhe natën nga kujdestarë njerëz dhe robotët e fuqizuar nga inteligjenca artificiale që i mbajnë fabrikat të prodhojnë proteina 24 orë në shtatë ditët e javës.
Megjithëse njerëzit kanë ngrënë insekte për mijëvjeçarë dhe miliarda njerëz ende hanë sot, bizneset fillestare të insekteve nuk janë, në pjesën më të madhe, insekte për konsum njerëzor. Në vend të kësaj, ata po kërkojnë të futen në treg për ushqimin e kafshëve.
Nëse insektet rriten në mbetjet ushqimore dhe rriten pranë fermave ose fabrikave të përpunimit të ushqimit që përfundimisht do t’i blejnë ato, ata mund të jenë një burim më i qëndrueshëm i lëndëve ushqyese sesa alternativat standarde si ushqimi i sojës ose mielli i peshkut, thonë shkencëtarët.
“Ne nuk po propozojmë që të zëvendësojmë ndonjë nga ushqimet në pjatën tuaj,” tha Christine Picard, një profesore e biologjisë në Universitetin Indiana-Purdue University Indianapolis, e cila bën kërkime gjenetike mbi insektet e kultivuara për proteina.
“Ajo që ne propozojmë është të shpresojmë që disa nga ushqimet që shfaqen në pjatën tuaj të jenë më të qëndrueshme.”