Templates by BIGtheme NET

Aksionerët e Facebook propozim për të larguar Mark Zuckerberg si president të kompanisë

Trillium Asset Management, një grup që kontrollon rreth 11 milionë dollarë të aksioneve të Facebook, ka hartuar një propozim të ri për të larguar Mark Zuckerberg si kryetar të kompanisë së mediave sociale që ai themeloi. Propozimi u parashtrua disa orë përpara raportit të fundit të të ardhurave bruto të Facebook të mërkurën, të cilat pësuan rënie të çmimit të aksioneve të Facebook-ut deri në 24 përqind. Kjo zhvleftësoi Facebook me rreth 148 miliardë dollarë.

Nëse do të miratohej nga investitorë të tjerë dhe menaxhmenti i Facebook, propozimi do të shihte Zuckerberg të largohej si shefi i kompanisë me një pjesë të pavarur që merrte pozitën, por Zuckerberg do të vazhdonte të mbetet CEO i kompanisë. Propozimi thotë:

  • Një CEO i cili gjithashtu shërben si kryetar mund të ushtrojë ndikim të tepërt në bordin dhe axhendën e tij, duke dobësuar mbikëqyrjen e bordit të menaxhimit.
  • Ndarja e karriges dhe pozicionet e drejtuesve të CEO e zvogëlon këtë konflikt dhe një karrige e pavarur siguron ndarjen më të qartë të pushtetit midis KE-së dhe pjesës tjetër të bordit.

Një nga arsyet e përmendura për propozimin ishte “keqpërdorimi” i Facebook me skandalet, me propozimin që përmendte zgjedhjet presidenciale të vitit 2016, Cambridge Analytica dhe situatën në Mianmar ku Facebook është akuzuar për lejimin e promovimit të “gjuhës së urrejtjes” brenda vendit.

Një propozim më i thjeshtë për të hequr Zuckerberg si kryetar u paraqit vitin e kaluar, por u refuzua përkundër marrjes së 51 përqind të votave nga investitorë të pavarur. Ky është një shembull i strukturave të aksioneve të Facebook që ndikojnë negativisht në investitorët. Aksionet e klasit B kanë dhjetë herë fuqinë e votimit të aksioneve të klasit A ​​dhe Zuckerberg zotëron më shumë se 75 për qind të të gjitha aksioneve të klasit B.

Facebook ka refuzuar të komentojë mbi propozimin e fundit nga Trillium, por ka komentuar më parë sugjerimin e heqjes së Zuckerberg si kryetar duke thënë se do të shkaktonte “pasiguri, konfuzion dhe paaftësi në funksion të bordit dhe menaxhmentit”.

Michael Connor, drejtori i Open Mic, një grup i cili këshillon aksionerët se si të përmirësojë qeverisjen në disa nga kompanitë më të mëdha të Amerikës, komentoi mbi propozimin e Trillium duke thënë:

Shumica e ekspertëve të qeverisjes së korporatave besojnë se të kesh një karrige të pavarur është thjesht një ide shumë e mirë. Paraqitja e propozimit në fillim i jep Zuckerbergut dhe kompanisë – si dhe aksionarëve – shumë kohë për të menduar çështjen dhe se” pranimi i propozimit do të ishte një hap shumë i madh për Zuckerbergun dhe anëtarët e tjerë të bordit të Facebook-ut, kështu që është një ide e shkëlqyer për t’u dhënë kohë për të menduar”.

MUND TË KOMENTOSH

avatar
  Subscribe  
Më njofto