Templates by BIGtheme NET

Kush është “kryeqyteti më inovativ” i Europës në  2018, fitoi 1 mln euro

Athina është quajtur “qyteti më inovativ” i Europës nga Konkursi i Kryeqytetit Europian të Inovacionit dhe ka fituar një çmim prej 1 milion eurosh.

Athina u zgjodh për një sërë projektesh që ajo ka zbatuar, duke përfshirë iniciativën e saj ‘Shërimi i Limbo’, i cili ndihmon emigrantët dhe refugjatët të lidhen me banorët lokalë, për të mësuar gjuhën, për të gjetur punë, për të fituar aftësi dhe për t’u angazhuar në komunitet.

Shembuj të tjerë të projekteve inovative nga qyteti përfshinë ofertën e tij për trajnimin e leximit digjital, një projekt për rigjallërimin e ndërtesave të braktisura duke dhënë grante për organizatat lokale dhe fushatën “Kjo është Athina”, e cila ftoi vullnetarët të regjistrojnë informacion mbi qytetin, të kaluarën dhe të tashmen, për turistët që vizitojnë.

Qyteti fitues u njoftua nga Carlos Moedas, Komisioner për Kërkime, Shkencë dhe Inovacion, në edicionin e 2018 të Samitit të Lisbonës.

“Athina qëndron si një shembull që një qytet me të cilin ballafaqohen shumë sfida mund të arrijë gjëra të mëdha,”, tha ai.

Çmimi, i financuar nga Horizon 2020, programi i kërkimit dhe inovacionit i BE-së, i është dhënë qytetit i cili ka treguar përdorim të shquar të inovacionit për të përmirësuar jetën për qytetarët dhe bizneset e saj.

Pesë qytetet e tjera finaliste janë: Aarhus (Danimarkë), Hamburg (Gjermani), Leuven (Belgjikë), Toulouse (Francë) dhe Umea (Suedi) – të cilat morën 100,000 euro secila. Paratë e çmimit do të përdoren për të rritur aktivitetet lokale të inovacionit dhe për të punuar së bashku me qytete të tjera.

Këtë vit njëzet e gjashtë qytete të kualifikuara nga 16 vende aplikuan në konkurs. Barcelona, ​​Amsterdami dhe Parisi fituan çmimin në vitin 2014, 2016 dhe 2017 respektivisht.

 

 

MUND TË KOMENTOSH

avatar
  Subscribe  
Më njofto