Templates by BIGtheme NET

Si të përmirësoni kujtesën (Edhe nëse jeni nga tipat që s’mbani mend ku i lini çelësat)

Çfarë e bën një banakier të jetë specialist?

Kandidati juaj ideal është ndoshta dikush që ka ndjeshmëri dhe ju ngushëllon pas një ndarjeje, rezistenca mendore për të trajtuar si duhet konsumatorët abuzivë dhe njohuritë dhe aftësitë për të përgatitur shumë koktejle dhe shpejt.

Por vite më parë, kur ‘Gallup’ studioi paraqitjen e banakierëve, ata gjetën diçka të papritur. Banakierët më të mirë kishin kujtime jashtëzakonisht të hollësishme. Ata nuk kujtojnë vetëm emrat e klientëve të rregullt; ata i dinin gjithashtu edhe porositë e tyre në të shkuarën.

Sa të hollësishme ishin kujtimet e tyre? Për të gjetur këtë, ‘Gallup’ u bashkua me ‘Breederies Aleate’ për të krijuar ‘One Hundred Club’, duke ofruar para dhe certifikata për çdo banakier, i cili mund të mësuar përmendësh 100 emra dhe pijet e tyre respektive.

Megjithëse shpërblimi më i madh do të shkonte tek çdo banakier që do mbante mend 500 klientë, organizatorët ishin skeptikë nëse ndonjëri do ta bënte atë. Megjithatë, disa vjet më vonë, një banakier britanik me emrin Janice arriti një rezultat mbresëlënës duke përmendur emrat dhe pijet e 3,000 klientëve.

Edhe pse ky lloj kujtese duket si një talent i lindur, rezulton të jetë një aftësi që mund të mësohet. Merrni si shembull Joshua Foer, një gazetar me një kujtim të mahnitshëm që u trajnua për një vit dhe përfundoi duke fituar Kampionatin e Kujtesës në SHBA.

‘Gjithkush ka një kujtesë të madhe për diçka’, shpjegoi z. Foer në podcastin ‘ËorkLife’.

‘Aftësitë e kujtesës së pabesueshme janë të fshehura brenda të gjithëve nëse përdorim teknikat e duhura për t’i zgjuar ato.’

Pra hidhni zakonet e këqija të studimit që keni mësuar në shkollë dhe filloni me këto tre hapa.

Së pari

Thojini lamtumirë të menduarit gjatë gjithë natës rreth çështjes. Në një seri eksperimentesh, studentët dëgjuan histori të ndryshme dhe pastaj u provuan se sa informacion kujtuan një orë më vonë. Kujtesa e tyre ishte me 10 deri në 30 për qind, nëse ata ishin caktuar rastësisht për t’u ulur dhe për të ndenjur pa bërë asgjë në një dhomë të errët dhe të qetë për disa minuta menjëherë pas dëgjimit të tregimit.

Mendja juaj ka nevojë për pushim dhe hapësirë ​​për të konsoliduar dhe ruajtur informacionin. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit që kanë vështirësi në kujtesë: Kur u bë i njëjti eksperiment me pacientët që kishin pësuar goditje dhe lëndime të tjera neurologjike, pushimi përmirësoi kujtesën e tyre në 79 për qind nga 7 për qind.

Së dyti

Mos u brengosni me ripërsëritje ose duke nënvizuar gjërat e rëndësishme. Hulumtimet tregojnë se ato nuk ndihmojnë shumë; ato janë shumë pasive. Në vend të kësaj, provoni diçka aktive: Merrni në provim veten. Dëshmia gjithëpërfshirëse tregon se praktikimi çon në ruajtje më të mirë se çdo teknikë tjetër. Kur rifitoni njohuritë nga mendja pa pushim, ju e dini se ku ta gjeni atë herën tjetër dhe shpejt zbuloni se ku janë boshllëqet në kujtesën tuaj.

Së treti

Tregojini dikujt. Në një eksperiment të kohëve të fundit, njerëzit mësuan rreth valëve të zërit dhe efektit Doppler (Dukuri që shkakton që zhurma e sirenës në një makinë policie të jetë e lartë, ndërsa ajo ju afrohet dhe të zhduket sapo makina kalon).

Në fund të studimit, pjesëmarrësit u caktuan rastësisht për të dhënë një mësim me ose pa shënime. Një javë më vonë, ata u kthyen dhe duhej të bënin një provë të befasishme për rikthimin e tyre. Ata që kishin marrë mësim pa shënime, kishin rezultat më të mirë.

Duke iu kërkuar të përshkrunin efektin Doppler me fjalët e tyre e bëri atë që të ngjiste. Mënyra më e mirë për të mësuar diçka me të vërtetë është ta mësosh – jo vetëm sepse shpjegimi i saj ndihmon ta kuptosh, por edhe për shkak se procesi i tërheqjes së saj nga kujtesa e saj ju ndihmon ta mbani mend atë.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e NY Times

Komento

Adresa e email nuk do te publikohet. Fushat jane te domosdoshme *

*