Templates by BIGtheme NET

Media italiane: Si bëhet trafiku i drogës nga Shqipëria në Itali

Trafiku i drogës nga Shqipëria drejt Italisë vazhdon t’i shqetësojë fqinjët tanë. Në një shkrim të presidentit të Observatorit Antimafia në Molise, Vincenzo Musacchio, flitet për mënyrën se si operojnë grupet kriminale shqiptare, rrugën si bëhet trafiku i drogës dhe mënyrat për t’i luftuar.

ARTIKULLI

Në raportin e paraqitur në shkurt në prani të ish-prokurorit kombëtar të antimafies Franco Roberti dhe avokatit të përgjithshëm të Campobasso Guido Rispoli rezultoi se mafiet në Molia ndryshojnë nga njëra-tjetrën dhe secila vepron në sektor të veçantë.

Ata vazhdojnë të veprojnë në mënyrë të pavarur, por bashkëpunojnë me njëri-tjetrin për të ndarë territorin dhe fitimet e paligjshme.

Ata kanë një “drejtim të përbashkët kriminal”, veçanërisht në fushën e trafikimit dhe trajtimit të drogës, i cili përqendrohet kryesisht në zonën bregdetare.

Ata janë mafitë e reja, organizatat kriminale dhe rrjetet e korruptuara që nga Isernia në Termoli, duke kaluar nëpër Campobasso, e në heshtje vazhdojnë të ndikojnë në jetën e qytetarëve dhe operatorëve ekonomikë.

Mafiat e njohura italiane si Ndragheta dhe Camorra vazhdojnë të bashkëpunojnë me mafia të rëndësishme të tjera si ajo shqiptare dhe nigeriane, sidomos në trafik droge. Në zonën e Molisë, lidhja e mafies italiane dhe asaj shqiptare sa vazhdon dhe forcohet. Në Moli, shumë familje bashkëpunojnë në aktivitet të paligjshëm, në fusha si grabitja e masakra të tjera kriminale.

Grupet kriminale shqiptare gjithashtu kanë ndarë zonat e influencës. Zona bregdetare e Shqipërisë ku shtrihen qytetet Fier, Vlorë dhe Durrës kontrollohet, për shembull, nga familjet Hasani dhe Shabani, të cilët e shtrijnë kontrollin mbi kryeqytetin Tiranë dhe përfaqësojnë një grup kriminal të shquar që gjatë viteve ka arritur të dallojë veten nga të tjerët. familje mafioze veçanërisht në trafikimin e drogës, njerëzve, organeve njerëzore dhe armëve. Ata kanë një rrjet ndërkombëtar të qëndrueshëm dhe të provuar në Itali.

Klani i Gjokës luan një rol të shkëlqyeshëm në qytetin e Durrësit dhe në territoret fqinje, pikërisht në zonën ndërmjet fshatrave Sallmone, Shijak dhe Xhafzotaj. Klani udhëhiqet nga Dashmir Gjoka, i cili mburret me marrëdhëniet politike, e përdor sektorin e ndërtimit si një mjet ligjor për pastrimin e parave nga trafiku i drogës dhe armëve. Në vendin e quajtur Katund Sukth pushteti kriminal përfaqësohet nga klani Xhajka, i udhëhequr nga Ilir Xhajka, protagonist i një kontrast historik me klanin Maloku. Ky klan përfshihet në trafik të ndryshëm të paligjshëm si në Shqipëri dhe në Itali.

Familjet e tjera të rëndësishme në zonën qendrore veriore të vendit janë Halkaj, Caushi, Shehu dhe Kakami. Agim Gashi është një figurë kriminale që përfshin jo vetëm Italinë. Ai drejtoi organizimin e tij të trafikimit të narkotikëve nëpërmjet mbulimit të restoranteve, agjencive të pasurive të paluajtshme dhe objekteve të tjera të përshtatshme.

Alfred Shkurti, i njohur si Aldo Bare, ishte një tregtar shqiptar i drogës, i arrestuar në Itali. Rrjeti i Shkurtit u zhvillua përgjatë rrugës që lidh Shqipërinë me Italinë dhe për këtë arsye shumë anëtarë të organizatës së tij u arrestuan brenda kufijve tanë.

Rrugët kryesore të trafikut të drogës nga Shqipëria në Itali sot janë dy:

1) Vlorë – Otranto – Taranto – A14 – Molise – Abruzzo – Marche – Emilia Romagna – Lombardia;

2) Durrës – Bari – A14 – Molise – Abruzzo – Marche – Emilia Romagna – Lombardia.

Për fat të keq, klanet shqiptare kanë arritur të zhvillojnë tregtinë e tyre, duke u bërë sot një forcë e aftë për të kontrolluar sektorë të rëndësishëm të tregut ekonomik italian duke hyrë në një konkurrencë të drejtpërdrejtë me konkurrentët e huaj dhe duke zënë pozicionet e zinxhirit të prodhimit më fitimprurës, por duke siguruar hapësirën e tyre manovruese për njëri-tjetrin.

Një fakt që na shqetëson drejtpërsëdrejti, tani ka ndodhur: droga nga Shqipëria arrin në zonën e Foggirit, pastaj trajtimi i drogës bëhet në Molise dhe Abruzzo.

Gjatë viteve, organizatat mafioze shqiptare kanë ndërtuar një rrjet të madh të shpërndarjes së drogës në zonën tonë.

Droga ende transportohet me motoskaf në Itali, por një aktivitet më i fuqishëm kontrolli nga autoritetet e policisë italiane ka lëvizur trafikun edhe në rrota, me kamionë ose makina që zbarkojnë në portet e Ankonës dhe Barit dhe pastaj udhëtojnë së bashku nëpërmjet Adriatikut që prek Puglian, Molisen, Abruzzon dhe Marchen, deri në veri të Italisë.

Organizata shqiptare përdor korrierët italiane dhe të huaj.

Disa muaj më parë, në Molise, trafikantët u arrestuan për furnizimin e bregdetit me drogë.

Droga megjithatë, është vetëm “dashi” që u hap rrugën një serie të krimeve të tipit mafioz dhe iu lejon klaneve të lëvizin nga infiltrimi në bazë.

Megjithë arrestimet dhe rrëmbimet, mafiozët shqiptarë nuk ndalen sepse burimet e të ardhurave të këtij trafiku janë vërtet të mëdha. Mënyra e vetme serioze për t’i mbajtur jashtë, për një kohë të gjatë, është shkatërrimi i plantacioneve të mëdha të drogës në vendet prodhuese dhe të veprohet në fazën parandaluese për të zvogëluar kërkesën e të rinjve tanë.

VINI RE: Ky artikull është publikuar në www.primopianomolise.it

*Shënim: Autori i shkrimit është Vincenzo Musacchio, president i Observatorit Antimafia në Molise

Komento

Adresa e email nuk do te publikohet. Fushat jane te domosdoshme *

*