Indeksi i çmimeve të ushqimit në botë në shtator u rrit për të dytin muaj rresht në nivelin më të lartë në 10 vitet e fundit, tregojnë të dhënat nga një njoftim për shtyp i Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë të Kombeve të Bashkuara (FAO).
Indeksi i çmimeve të ushqimit të FAO, i cili përcjell çmimet globale të ushqimeve më të tregtuara ndërkombëtarisht, u rrit 130 pikë muajin e kaluar në nivelin e tij më të lartë që nga shtatori 2011. Në total, çmimet e ushqimeve u rritën me 32.8% në bazë vjetore.
Agjencia e ushqimit kryesisht ia vesh këtë rritje, rritjes së çmimeve të vajrave vegjetale, drithërave dhe sheqerit, të shkaktuara nga problemet e korrjes dhe rritja e kërkesës.
Indeksi i çmimeve për vajin vegjetal u rrit me 1.7% vetëm në shtator, me një rritje vjetore prej rreth 60%, i udhëhequr nga një kosto më e lartë e vajit të palmës për shkak të shqetësimeve për mungesat e punës në Malajzi.
Indeksi i çmimeve të drithërave u rrit me 2%, me grurin që fitoi më së shumti si rezultat i reduktimit të furnizimit të eksportit mes kërkesës së fortë globale. Agjencia projektoi një prodhim rekord global të drithërave prej 2.8 miliardë tonë në 2021, por vuri në dukje se ai do të tejkalohej nga konsumi.
Sheqeri u rrit 0.5%, kryesisht për shkak të motit të keq në Brazil, eksportuesi më i madh i sheqerit në botë. Fitimet e sheqerit, megjithatë, mund të kompensohen nga një perspektivë e favorshme e prodhimit në Indi dhe Tajlandë, tha FAO.
Indeksi i çmimeve për produktet e qumështit në shtator ishte gjithashtu në rritje, me qumështin e skremuar dhe gjalpin duke treguar rritje.
Indeksi i çmimeve të mishit vazhdoi të rritet për muajin e dymbëdhjetë me radhë, me qengjin dhe viçin në krye të listës. Çmimet e shpendëve kanë rënë, si rezultat i rritjes së ofertës në tregun global. Çmimet e derrit në të gjithë globin gjithashtu u ulën, të nxitur nga kërkesa e ulët e importit nga Kina dhe Evropa.