Çmimet e ushqimeve janë rritur në një kulm të ri global, duke arritur nivelin e tyre më të lartë që nga korriku 2011 dhe duke çuar më tej rritjen prej 30% të regjistruar vitin e kaluar, sipas raportit të fundit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO).
Indeksi FAOFoodPrice, i cili gjurmon çmimet ndërkombëtare të një shporte me mallra ushqimore, zbuloi se në tetor, kostoja e një shporte ushqimore u rrit me 3% në krahasim me muajin e kaluar.
Çmimet thuhet se u shtynë nga çmimet e larta të mallrave, ndërprerjet në mbarë botën të furnizimeve dhe mbyllja e fabrikave, së bashku me tensionet politike.
Indeksi i çmimeve të drithërave të FAO-s u rrit me 3.2%, ndërsa çmimi i grurit u rrit me 5% për shkak të reduktimit të të korrave nga eksportuesit kryesorë si Kanadaja, Rusia dhe SHBA. Organizata zbuloi gjithashtu se çmimet ndërkombëtare të drithërave të tjera kryesore ishin rritur.
Çmimi i vajit vegjetal arriti në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave prej 9.6% në tetor, duke shënuar për të katërtin muaj radhazi rritje të çmimeve. Çmimet për vajin vegjetal u mbështetën kryesisht nga shqetësimet e vazhdueshme për prodhimin e ndrydhur në Malajzi për shkak të mungesës së vazhdueshme të fuqisë punëtore emigrante, tha FAO.
Ndërkohë, çmimet e qumështit u rritën me 2.5%, ndërsa çmimi i mishit ra me 0.7%, ‘duke shënuar rënien e tretë mujore’. Pas gjashtë muajsh radhazi rritjesh, çmimet e sheqerit ranë gjithashtu me 1.8% për shkak të kërkesës së kufizuar globale dhe tepricave të mëdha për eksport.