Një profesor japonez ka zhvilluar një prototip ekrani televiziv që lëpihet e që mund të imitojë shijet e ushqimit, një hap tjetër drejt krijimit të një përvoje shikimi me shumë ndijime.
Pajisja, e quajtur Shijoni televizorin (TTTV), përdor një karusel me 10 kuti shije që spërkaten në kombinim për të krijuar shijen e një ushqimi të caktuar. Mostra e shijes më pas rrotullohet në film higjenik mbi një ekran të sheshtë TV që shikuesi ta provojë.
Në epokën e COVID-19, kjo lloj teknologjie mund të përmirësojë mënyrën se si njerëzit lidhen dhe ndërveprojnë me botën e jashtme, tha profesori i Universitetit Meiji, Homei Miyashita.
“Qëllimi është që të mundësohet që njerëzit të kenë përvojën e diçkaje si të hahet në një restorant në anën tjetër të botës, edhe kur qëndrojnë në shtëpi.” – tha ai.
Miyashita punon me një ekip prej rreth 30 studentësh që ka prodhuar një sërë pajisjesh të lidhura me shijen, duke përfshirë një pirun që e bën ushqimin më të pasur. Ai tha se e ndërtoi vetë prototipin TTTV gjatë vitit të kaluar dhe se një version tregtar do të kushtonte rreth 100,000 jen (875 dollarë).
Miyashita ka qenë gjithashtu në bisedime me kompanitë për përdorimin e teknologjisë së tij të spërkatjes për pajisje që mund të hedhin shije picash ose çokollate në një fetë bukë të thekur.
Ai gjithashtu shpreson të krijojë një platformë ku shijet nga e gjithë bota mund të shkarkohen dhe shijohen nga përdoruesit, njësoj si muzika tani.