Britanikët që thonë se pinë të paktën dy filxhanë çaj në ditë priren të jetojnë më gjatë se ata që nuk pinë, ka zbuluar një studim i bazës së të dhënave kombëtare të shëndetit.
Shkencëtarët analizuan rreth 500,000 njerëz të moshës 40 deri në 68 vjeç, të përfshirë në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, një bazë të dhënash që synon të ndihmojë në eksplorimin e lidhjeve të mundshme midis kushteve të ndryshme mjekësore dhe faktorëve gjenetikë ose mjedisorë që prekin pacientët.
Punimi, i cili u botua në revistën mjekësore ‘Annals of Internal Medicine’, kërkoi të zbulonte nëse kishte ndonjë lidhje midis zakoneve të pirjes së çajit dhe vdekshmërisë.
Pas analizimit të të dhënave me vlerë mbi një dekadë, studiuesit zbuluan se ‘konsumimi më i lartë i çajit ishte i lidhur në mënyrë modeste me rrezik më të ulët të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet midis atyre që pinin dy ose më shumë filxhanë në ditë’. Trendi ishte i ngjashëm pavarësisht nëse pjesëmarrësit pinin kafe ose sa mirë gjenet e tyre i lejonin ata të metabolizonin kafeinën, thuhet në raport.
Rezultatet tregojnë se pija mund të jetë pjesë e një diete të shëndetshme, thanë autorët, të cilët punojnë në Institutin Kombëtar të Shëndetit në Bethesda në SHBA.
Raporti është domethënës sepse përfitimet shëndetësore të çajit janë studiuar kryesisht në Azi, ku çaji jeshil është më i popullarizuar se çaji i zi, i cili është mbizotërues në Evropë, duke përfshirë Britaninë e Madhe.