Më shumë se një duzinë viça presin në një fermë kërkimore në Zelandën e Re për t’u ushqyer me Kowbucha, një probiotik që studimet tregojnë se pakëson gromësirat e gjedhëve – ose çlirimet e metanit.
Pluhuri Kowbucha përzihet në një pije të ngjashme me qumështin që u jepet viçave në fermën e Universitetit Massey në Palmerston North.
Ushqimet e rregullta janë pjesë e një serie provash që po kryhen nga gjiganti i qumështit Fonterra (FCG.NZ) nga Zelanda e Re që nga viti 2021 për të vlerësuar se sa efektiv është probiotiku në pakësimin e çlirimeve të metanit.
Zelanda e Re është zotuar të shkurtojë emetimet biogjene të metanit me 10% në nivelet e 2017 deri në vitin 2030 dhe deri në 47% deri në vitin 2050.
“Momenti i vërtetë i provës erdhi kur ato sugjeruan që viçat lëshojnë deri në 20% më pak metan kur marrin suplementin probiotik, tha Shalome Bassett, shkencëtarja kryesore në Qendrën e Kërkimit dhe Zhvillimit Fonterra.
“Probiotikët janë të mrekullueshëm sepse janë një zgjidhje vërtet natyrale.” – tha Bassett për Reuters. Provat e vazhdueshme kanë treguar rezultate të ngjashme, premtuese, tha ajo.
Nëse kjo vazhdon, Fonterra shpreson të ketë qese Kowbucha në dyqane deri në fund të vitit 2024, tha Bassett, përpara se fermerët të fillojnë të paguajnë për gromësirat e kafshëve.
Disa aditivë për kafshët e disponueshme jashtë vendit kanë rezultuar të jenë më efikas. Aditivi i ushqimit Bovaer i Royal DSM (DSMN.AS) mund të zvogëlojë emetimet e metanit me 30% në lopët qumështore dhe me më shumë në gjedhët.