Një furrë buke italiane ka në plan të shesë copa buke të bëra me pluhur nga insektet e përpunuara.
Lajmi vjen pasi Komisioni Evropian vendosi muajin e kaluar se bulkthat e shtëpisë të pa yndyrë dhe pluhur (acheta domesticus) mund të tregtohen dhe shiten si përbërës në ushqim në BE. Pluhuri ndonjëherë përdoret si një shtesë për t’i bërë produktet më të pasura me proteina.
Enrico Murdocco, një kuzhinier që drejton ‘Tellia’, një zinxhir restorantesh lokale në Torino, i tha mediave italiane të hënën se ai eksperimentoi me një përzierje drithi siciliane gjatë testeve të pjekjes për të ‘zbutur aromën’ e insekteve.
Gazeta Corriere della Sera e citoi atë të thoshte se ishte veçanërisht i kënaqur me ‘koren e bukës dhe gamën e shijeve’. Ai tha se shija i kujtonte lajthinë.
Murdocco pret që rregullatorët e BE-së të lejojnë një fermë lokale, e cila importon pluhur bulkthash nga Vietnami dhe e shet atë si ushqim për kafshët, të bëjë gjithashtu pluhur të përshtatur për konsum njerëzor.
“Unë dua ta nis prodhimin e bukës në fillim të marsit”, shpjegoi shefi i kuzhinës. Ai shtoi se për shkak të kostove më të larta të prodhimit dhe për shkak se buka do bëhej me porosi, çmimi do ishte rreth 18-20 euro (19-22 dollarë) për kilogram.
“Unë jam i vetëdijshëm se do jetë një prodhim i veçantë.”
Bulkthat e përpunuar tashmë përdoren si përbërës në disa vende të BE-së. ‘Falco’, një kompani me bazë në Alife, në Italinë jugore shet biskota të bëra me pluhur kriketi.