Pjata e parë ishte një supë me rrënjë selino të mbushur me qumësht të plotë. E fundit ishte një tortë me erëza, e mbushur me krem djathi panje, e shërbyer me një kupë akulloreje. Dhe më pas një ‘latte’ me kapakun e yndyrshëm të shkumës me shkëlqim.
Vetëm se ky bulmet ishte ndryshe.
Nuk ishte produkt i një lope, soje ose arre. Përbërësi kryesor i këtij qumështi u bë në një laborator, u kthye në ushqim të shijshëm dhe të dallueshëm dhe më pas iu shërbye një gazetari të uritur. Mishi i rritur në laborator po vjen.
Por qumështi i rritur në laborator ka mbërritur tashmë. Dhjetëra kompani kanë mbirë muajt e fundit për të zhvilluar proteinat e qumështit të prodhuara nga maja ose kërpudha, duke përfshirë ‘Perfect Day’, kompaninë e qumështit në Kaliforni, e cila shpalosi këtë prodhim të pazakontë.
Prodhimet e kompanive janë tashmë në raftet e dyqaneve në formën e kosit, djathit dhe akullores, shpesh të etiketuara ‘jo nga kafshët’. Industria në zhvillim, e cila e quan veten ‘fermentim preciz’, ka organizatën e saj tregtare dhe prodhuesit e mëdhenj të ushqimit si Nestlé, Starbucks dhe General Mills tashmë kanë nënshkruar si klientë.
Përparimi i shpejtë në këtë fushë ka ndezur shpresën për një revolucion në industrinë e qumështit, shkruan Washington Post. Qumështi nuk ka kolesterol, laktozë, hormone të rritjes ose antibiotikë.
Konsumatorët e shqetësuar për ndryshimet klimatike ose mirëqenien e kafshëve kanë parashikuar lëshimin në SHBA të mishit të kultivuar, i cili rritet në laboratorë nga qelizat e kafshëve, por qumështi i kultivuar mund të ketë po aq ndikim në mjedis.