Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) e Kombeve të Bashkuara raportoi të premten se çmimet globale të ushqimeve u rritën në prill për herë të parë në një vit. Indeksi i çmimeve, i cili ndjek mallrat ushqimore më të tregtuara në nivel global, ishte mesatarisht 127.2 pikë muajin e kaluar, krahasuar me 126.5 për muajin mars.
“Rritja e lehtë në FFPI (Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO) në prill u drejtua nga një rritje e madhe e indeksit të çmimit të sheqerit, së bashku me një rritje të indeksit të çmimit të mishit, ndërsa indekset e çmimeve të drithërave, qumështit dhe vajit vegjetal vazhduan të bien.” – tha FAO.
Sipas raportit, indeksi i çmimit të sheqerit u rrit me 17.6% nga marsi, duke arritur nivelin e tij më të lartë që nga tetori 2011. Rritja thuhet se ishte e lidhur me shqetësimet për furnizimet më të shtrënguara pas rishikimeve në rënie të parashikimeve të prodhimit për Indinë dhe Kinën, së bashku me më të ulëta se prodhimi i pritur në Tajlandë dhe Bashkimin Evropian.
Indeksi i çmimeve të mishit u rrit 1.3% nga marsi, ndërsa çmimet e qumështit ranë 1.7%. Edhe çmimet e vajit vegjetal ranë me 1.3%, duke shënuar rënien e pestë mujore radhazi.
Indeksi i çmimeve të drithërave ra me 1.7%, me një rënie të çmimeve botërore të të gjitha drithërave kryesore që tejkaloi një rritje të çmimeve të orizit.
“Rritja e çmimeve të orizit është jashtëzakonisht shqetësuese dhe është thelbësore që Nisma e Detit të Zi të rinovohet për të shmangur çdo rritje tjetër në grurë dhe misër,” tha kryeekonomisti i FAO, Maximo Torero.
Raporti i FAO-s tregoi se çmimet ndërkombëtare të grurit ranë me 2.3% në prill në nivelin më të ulët që nga korriku 2021, i nxitur kryesisht nga disponueshmëritë e mëdha të eksportueshme në Rusi dhe Australi.