Templates by BIGtheme NET

Blog

Krimet e luftës nuk mund të falen

Alias-Autor: Erl Kodra Ferdanie Çerkezi, një nënë prej Gjakove. Ushtarët dhe paramiltarët serb i kanë vrarë katër djemtë dhe burrin. Më 27 mars 1999, Dragani, një serb lokal i veshur si udb-ash, shkon në shtëpinë e tyre. Në fillim u kërkojnë dokumentet, pastaj i detyrojnë t’ua shtrojnë me të ngrëna dhe me të pira. Pasi ngrihen, fillojnë t’u thonë se ...

Lexo me teper »

Kronikë në karantinë

Nga Dilfirus Vrioni pak. Ai u zgjua i pari se mezi e kishte pritur orën pesë kur hapej shtetrrethimi. Çdo ditë urdhëronin vendosjen e shtetrrethimit të detyruar për qytetin, pastaj urdhëronin heqjen e shtetrrethimit të detyruar për qytetin. Në këtë qytet nuk kishte ndonjë fushë a ndonjë kodër që kishte lidhje me qiellin. Kishte ca kohë që midis qytetit dhe ...

Lexo me teper »

Izolimi që vret kritikën

Nga Noela Yzeiri A e kemi menduar ndonjëherë se cili qe normaliteti që duam t’i rikthehemi? Pamundësia politike e këtyre muajve, e përqëndruar kryesisht në narrativën e bilancit tragjik  të jetëve të humbura dhe thirrjeve për të qëndruar në shtëpi, nuk ka qenë në gjendje të artikulojë zgjidhje tjetër përveç izolimit dhe kërcënimit me sanksione për ata që refuzojnë rregullat.  ...

Lexo me teper »

Donald Trump dhe George Soros

Alias Autor: Erl Kodra -Një shpjegim i lodhshëm, por i nevojshëm- Çfarëdo të shkruaj sot është një stërmundim. Sepse do më duhet të shpjegoj diçka shumë të thjeshtë, por njëkohësisht të ndërlikuar, e ndërtuar kryekëput mbi keqkuptimet dhe dëshirat e njerëzve të mirë. Si shumë njerëz të kësaj bote, edhe unë kam ndjekur dhe ndjek me vëmendje gjithçka ka ndodhë ...

Lexo me teper »

Kriza aktuale – Globalizmi, problem apo zgjidhje?

Nga Prof. Dr, Anastas Angjeli (Po përjetojmë nje pandemi që po u rrezikon jetën njerëzve, pse jo po merr shumë jetë dhe po shkakton një nga krizat ekonomike e sociale globale më të rënda pas krizës së depresionit të madh 1929-1932). SI KRIZAT LOKALE SHNDËRROHEN NË KRIZA GLOBALE? Një nga mësimet e krizës aktuale të pandemisë së koronavirusit, thekson nobelisti ...

Lexo me teper »

Gjermanët i kthehen jetës normale më 4 maj

Nga Dusseldorfi Danjela Bonollari 3 maji është dita kur shteti gjerman pritet t’u japë fund masave drastike në vend. Pas pak më shumë se 40 ditësh pritet që dhe Gjermania të urdhërojë rinisjen e jetës normale. Prej 18 marsit populli është vetëizoluar, vetëkarantinuar pasi këtë e kërkoi plot mirësjellje kancelarja Angela Merkel. Gjoba do të vendoseshin nëse një grup njerëzish ...

Lexo me teper »

Manaxhimi i Ri Publik

Nga Gertjan Veshaj Manaxhimi i Ri Publik është qasja pasuese e eksperiencës postmoderne të administrimit publik. Manaxhimi i Ri Publik është një vizion, një ideologji apo një paketë e veçantë masash, qasjesh dhe teknikash të manaxhimit publik. Në vitin 1992 Osborne & Gaebler, përkufizuan qasjen e re manaxheriale dhe theksuan se kjo qasje ripërcakton praktikat manaxheriale dhe qeverisëse në sektorin ...

Lexo me teper »

Kontradikta ndërkombëtare e një pandemie

Nga Edon Qesari Në rast se do të përpiqeshim t’i hidhnim një sy të parë, e si të tillë të përgjithshëm, pasojave të menjëhershme që ka nxjerrë në pah pandemia e koduar Covid-19 në marrëdhëniet ndërkombëtare, do të vërenim themelet, në dukje, të një kontradikte rrënjësore: Nga njëra anë, vështirësitë e secilit shtet – e veçanërisht të atyre që në ...

Lexo me teper »

Do qash dy orë! Majmunëria e “social media” në një film!

Nga Zirina Llambro Ditët e fundit në karantinë, në dhjetra profile në instagram, qarkulloi një film turk, si një “must” për t’u parë.  “Do qash dy orë”, “Nuk do të ndalojnë lotët”, ishin diçiturat me fotot cover të filmit  dhe  mes dilemash, për të qarë këto ditë, apo për të mos qarë, vendosa ta shoh.  Filmi ishte interesant, por shqetësimi ...

Lexo me teper »

Pse nuk dhuroni një ditë të vjedhjeve tuaja?

Nga Hashtag.al Francezët thonë: “Po të mos ishte Qeveria me kë do qeshte Franca!”. Dhe në këtë Shqipërinë tonë që drejtohet nga njeriu, i cili “mahniti Parisin e madh”, për fat të mirë e kemi një qeveri që na bën të gajasemi fare. Na duhet kjo gajasje të kalojmë më lehtë këto ditë të krizës dhe ta kujtojmë më pas ...

Lexo me teper »