Vendosni fjalën kyçe....

Zvicra injoron firmosjen e traktatit me BE-në

Qeveria zvicerane do të konsultojë me agjentët e brendshëm të energjisë, një projekt-traktat që përcakton lidhjet me Bashkimin Evropian, duke injoruar një ultimatum nga partneri më i madh tregtar i Zvicrës, për të nënshkruar tani ose për t’u ndeshur me pasojat.

Zyrtarët zviceranë thanë se pjesa më e madhe e draftit – e kërkuar nga Brukseli për një dekadë dhe negociuar për më shumë se katër vjet – ishte në interesat zvicerane, por pala zvicerane nuk do të miratonte paktin menjëherë, pa u sqaruar pikat ku ka mospërputhje interesash.

Komisioni Europian, i cili kishte vendosur të premten si një afat të caktuar, lëshoi një deklaratë për të kërkuar miratimin e shpejtë të projekt traktatit dhe vendosë datën 11 dhjetor si datë që ekzekutivi do të vendosë se çfarë hapash të ardhshëm do të marrë përsipër qasjen e Zvicrës në tregjet e BE bursat e saj.

Burimet e BE kanë thënë se Brukseli do të ndalojë bankat dhe agjentët e BE-së nga tregtimi në bursat zvicerane, duke filluar nga viti 2019, si një masë ndëshkuese nëse Berna nuk duhet ta mbështesë marrëveshjen. Kjo do të nxiste hakmarrjen zvicerane.

“Komisioni Evropian respekton dëshirën e Këshillit Federal për të konsultuar të gjitha palët e interesuara,” tha Komisioni në deklaratën e tij, por shtoi se pret që “konsultimi të jetë i shpejtë dhe të shpresojmë se rezultati i tij do të jetë pozitiv”.

Ajo tha se traktati ishte marrëveshja më e mirë e mundshme. Bisedimet janë të komplikuara nga negociatat e Britanisë për kushtet e divorcit nga BE, ndaj edhe Komisioni nuk pranon të jetë i butë në Zvicrën, nga frika se “u jep municione” anglezëve pro Brexit.

Disa zviceranë gjithashtu duan të shohin se çfarë mund të negociojë Britania për vete, përpara se të godasë marrëveshjen e Bernës me BE. Parlamenti i Britanisë do të votojë mbi një projekt traktat të tërheqjes së BE më 11 dhjetor.

Për Zvicrën, mosmarrëveshjet me BE përfshijnë rregullat zvicerane që mbrojnë paga të larta nga puna e kualifikuar ndërkufitare dhe të drejtat e punëtorëve të BE-së për përfitimet sociale zvicerane.

Ajo do të rishqyrtojë subjektin në pranverë të vitit 2019 pas konsultimeve politike mbi draftin e botuar të premten. Qeveria tha se ushtrimi do të ndihmonte në analizimin, nëse nënshkrimi i paktit do të ishte në interes kombëtar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *