Templates by BIGtheme NET

Shqiptarët e Amerikës peticion Trump: Të ndalet axhenda politike e Sorosit në Shqipëri

Diaspora Shqiptare në Amerikë ka nisur një peticion kundër ngritjes së autokracisë dhe korrupsionit në Shqipëri si dhe kundër Sorosit.

Peticioni i drejtohet presidentit të SHBA-ve, Donald Trump, Shtëpisë së Bardhë, sekretarit të Shtetit, Mike Pompeo, Kongresit Amerikan.

Në këtë peticion, shqiptarët e Amerikës ngrenë shqetësimin mbi reformën gjyqësore, sistemin zgjedhor nisur edhe nga zgjedhjet e 30 qershorit, lidhjet e qeverisë aktuale me krimin e në veçanti edhe për ndikimin e miliarderit George Soros në Shqipëri.

Ky peticioni është firmosur dhe nga ish-ministri i Brendshëm teknik, Dritan Demiraj, i cili e ka shpërndarë në rrjetet sociale, ku shprehet se e ka firmosur në emër të së ardhmes së Shqipërisë.

Demiraj thotë se kjo nismë duhet të shërbejë si një votë plebishitare, mbarëkombëtare e shqiptarëve të lirë dhe patriotë, që “nuk blihen dot me miell dhe para droge”.

Ky peticion ka nisur ditën sot, një ditë pas protestave të komunitetit shqiptar përpara Shtëpisë së Bardhë, ku i kërkonin presidentit Donald Trump t’i jepte fund rritjes së ndikimit të Sorosit në Shqipëri.

Për të firmosur peticionin, mund të klikoni këtu.

Për vetëm pak orë, ky peticion ka mbledhur 520 firma të cilat po rriten me shpejtësi.

Letra e plotë:

Komunitetet shqiptare amerikane në të gjithë Shtetet e Bashkuara, të cilat përfaqësojnë vlerat patriotike të vendit tonë të madh, janë përgjithmonë mirënjohës ndaj Amerikës. Ne jemi veçanërisht mirënjohës për mundësitë që Amerika i ofron të gjitha grupeve të emigrantëve, për të jetuar dhe për të rritur familjet tona me dinjitet, për të punuar dhe për të kontribuar aktivisht në shoqërinë tonë të lirë dhe më e rëndësishmja të jemi shumë krenarë ta quajmë veten qytetarë amerikanë.

Jemi gjithashtu mirënjohës për mbështetjen e vazhdueshme të Shteteve të Bashkuara për të gjithë shqiptarët që jetojnë në vende të ndryshme në rajonin e Ballkanit. Me ndihmën e vazhdueshme të Shteteve të Bashkuara, shqiptarët në Kosovë jetojnë tani në liri. Shqiptarët në Maqedoninë Veriore dhe Malin e Zi janë qytetarë të respektuar dhe përfaqësohen më mirë politikisht. Për shkak të mbështetjes dhe udhëheqjes së Shteteve të Bashkuara, Gadishulli i Ballkanit në Europën Juglindore po shndërrohet në një rajon paqësor, ku respektohen të drejtat e njeriut dhe grupet e ndryshme etnike trajtohen në mënyrë të barabartë dhe po marrin pjesë aktive në procesin politik dhe demokratik.

Megjithë përparimin e përgjithshëm që është bërë, shqiptarët në Amerikë kanë vërejtur disa vështirësi serioze në procesin e demokratizimit të vendit të Shqipërisë, atdheut për të gjithë shqiptarët në mbarë botën. Vendi që në fillim të viteve nëntëdhjetë u shpërbë nga një prej regjimeve më brutale komuniste në të gjithë Europën Lindore, kurse tani është në prag të një autokracie të korruptuar, ku shkelen parimet kushtetuese, kontrollet dhe balancat po hiqen, të drejtat e votimit janë shkelur në mënyrë të paligjshme, sistemi gjyqësor nuk funksionon, ekonomia po ngadalësohet dhe kontrollohet nga oligarkët shqiptarë, papunësia po rritet si kurrë më parë dhe shqiptarët më të mirë dhe më të arsimuar po largohen nga vendi në disa shifra të frikshme.

Ne jemi thellësisht të shqetësuar për të parë vendin tonë të origjinës, atje ku ne ende kemi familje dhe të afërmit tanë, duke përjetuar disa çështje serioze politike siç janë:

1- Shqipëria udhëhiqet aktualisht nga Partia Socialiste, pasardhëse e ish-partisë komuniste. Kryeministri Edi Rama, i cili erdhi në pushtet në 2013, vazhdon të mbajë pushtetin përkundër akuzave të shumta serioze për bashkëpunim me krimin e organizuar, dëshmi e të cilave kanë qenë dhjetëra emërime të drejtpërdrejta të Edi Rama në zyrat publike, zyrat e administratës lokale dhe qendrore, e individëve që kanë pasur prejardhje kriminale.

Në shumë raste, qeveria socialiste ka zbatuar praktika të korruptuara për rregullimin dhe kontrollin e ekonomisë, duke mbrojtur interesat e veçanta të individëve dhe kompanive private dhe besohet nga shumica e shqiptarëve se Kryeministri Rama është sot kreu e oligarkisë shqiptare.

Përveç kësaj, ai po kontrollon degën legjislative dhe sistemin gjyqësor duke manipuluar zbatimin e reformës gjyqësore. Përmes kontrollit të parlamentit, Edi Rama po propozon ligje për të kufizuar lirinë e fjalës dhe lirinë e shtypit, ndërsa nga ana tjetër ka krijuar rrjetin e vet televiziv të quajtur ERTV, në përpjekjet e tij më të çmendura për të helmuar publikun mendim me propagandën e tij politike.

 Çuditërisht dhe për fat të keq, ky autokrat i korruptuar aktualisht mbështetet nga diplomacia amerikane. Qeveria amerikane duhet të jetë e informuar dhe e vetëdijshme për pasojat negative afatgjata të mbështetjes së udhëheqësve të korruptuar si Kryeministri Edi Rama.

2- Shtetet e Bashkuara të Amerikës vazhdimisht kanë inkurajuar dhe ndihmuar partitë politike në Shqipëri duke investuar dhe përkushtuar burime, për të reformuar dhe për të ndërtuar një sistem të fortë demokratik. Një nga reformat më të fundit, për të cilat shqiptarët ishin kaq mirënjohës, ishte reforma gjyqësore, qëllimi i së cilës ishte krijimi i një sistemi të ri gjyqësor i pavarur nga ndikimi politik dhe i liruar nga individë të korruptuar (gjyqtarë dhe prokurorë).

Sistemi i ri gjyqësor u synua dhe u hartua teorikisht për të krijuar një degë të fortë të pavarur të sistemit demokratik që do të jetë në gjendje t’i shërbejë popullit shqiptar, i cili gjithmonë ka kërkuar drejtësi. Pas miratimit unanim të parlamentit për ndryshimet kushtetuese që do të ndërtonin bazën ligjore dhe do të siguronin kuadrin ligjor të reformës gjyqësore, zbatimi i një reforme të tillë të rëndësishme, fatkeqësisht, u vonua prej vitesh dhe tani thuhet se nga një sistem gjyqësor që ishte i kontrolluar për shumë vite nga të dy anët politike, sistemi i ri gjyqësor po bie ngadalë vetëm në duart e partisë socialiste dhe kryeministrit aktual Edi Rama.

Zbatimi i dobët dhe i pakujdesshëm i reformës ka ndryshuar tashmë perceptimin publik dhe ka bërë që shumica e shqiptarëve besojnë se reforma gjyqësore është iniciuar dhe ka për qëllim t’u japë socialistëve kontroll të plotë të sistemit. Besohet gjithashtu se në këtë përpjekje, krahut të majtë në Shqipëri u ndihmua shumë nga organizatat George Soros që veprojnë në Shqipëri. Kjo agjendë e tërë politike për fat të keq u mbështet nga Ambasada e SHBA në Tiranë.

 Shqiptarët për shumë vite kanë dëshmuar edhe lidhjet e ngushta mes kryeministrit socialist Rama, qeverisë së tij socialiste dhe organizatave të George Soros. Shqiptarët sot e kanë quajtur reformën shumë të parashikuar gjyqësore si “reforma e George Soros” dhe besojnë se zbatimi i vazhdueshëm i reformave po u jep socialistëve ngadalë kontrollin e plotë të sistemit të ri gjyqësor, ndërkohë që Gjykata Kushtetuese e vendit dhe Gjykata e Lartë nuk janë funksionale.

Qeveria amerikane duhet menjëherë të informohet dhe nëse është e nevojshme të nisë një hetim për zbatimin e gabuar të reformës gjyqësore në Shqipëri. Shqiptarët amerikanë në Amerikë kërkojnë vëmendjen e menjëhershme të qeverisë amerikane. Axhenda politike George Soros në Shqipëri duhet të ndalet menjëherë.

3 – Një nga të drejtat themelore të demokracisë është e drejta për të votuar dhe për të kandiduar në zyrën publike. Sistemi zgjedhor i Shqipërisë tradicionalisht ka treguar probleme që kanë të bëjnë me organizimin dhe menaxhimin e zgjedhjeve, si dhe problemet që lidhen me kuadrin ligjor.

Përveç problemeve të përshkruara më sipër, në zgjedhjet e fundit lokale të mbajtura në vitin 2015 dhe në zgjedhjet parlamentare të 2017, disa shkelje dhe parregullsi shumë serioze janë vërejtur dhe identifikuar në mënyrë publike. Përfshirja sistematike dhe mbarëkombëtare e kriminelëve dhe krimit të organizuar në mashtrimet dhe manipulimet e zgjedhjeve në emër të partisë socialiste kanë komprometuar seriozisht rezultatin e të dy zgjedhjeve.

Bashkëveprimi ndërmjet krimit të organizuar, oligarkëve të korruptuar, medias së kontrolluar dhe socialistëve në pushtet, shënon shkeljen më të madhe të parimeve demokratike dhe është krimi më i madh elektoral i kryer ndonjëherë nga çdo grup politik në Shqipëri. Shumica e kandidatëve socialistë dyshohet se kanë financuar fushatat e tyre me paratë që vijnë nga aktivitete të paligjshme, siç janë tregtia e drogës dhe kontrata qeveritare të korruptuara.

Një dëshmi për këtë është rasti i ish-Ministrit të Brendshëm Saimir Tahiri, i cili tani është i akuzuar zyrtarisht dhe po përballet me drejtësi në gjykatë. Për t’i bërë gjërat më keq, në zgjedhjet lokale të vitit 2019, kryeministri Rama dhe qeveria e tij organizuan zgjedhje pa pjesëmarrjen e partive opozitare. Një proces i rremë dhe jodemokratik i ka sjellë standardet e zgjedhjeve të Shqipërisë në pikën historike më të ulët që nga epoka e errët e komunizmit. Çuditërisht dhe për fat të keq, Kryeministri Rama është mbështetur publikisht nga Ambasada e SHBA në Tiranë, absolutisht në mospërfillje të parimeve dhe idealeve që qëndron ky vend i madh.

4 – Pamja e përgjithshme e mjedisit politik në Shqipëri tani është përshkruar si shumë polarizuar dhe antagonist, gjë që krijon një rrezik shumë të lartë për stabilitetin e një vendi që është aleat i NATO-s. Për fat të keq, sot Shqipëria mbetet një vend i varfër, edhe pse vendi ka burime të mëdha natyrore dhe ka njerëz të mrekullueshëm dhe punëtorë.

Kjo është për shkak se e ardhmja e Shqipërisë është rrëmbyer nga udhëheqësit politikë të papërgjegjshëm. Mentaliteti i vjetër shpërblyes i të gjithë udhëheqjes politike ka dëmtuar seriozisht interesat e vendit që synon të bëhet së shpejti anëtar i Bashkimit Evropian. Mjedisi politik është helmuar nga urrejtja e mentalitetit të vjetër.

Ky mentalitet duhet të ndryshojë. Duhet të bëhen ndryshime të tjera radikale politike dhe kushtetuese. I gjithë sistemi po bie, një autokraci e rrezikshme po rritet në horizontin e vendit tonë të origjinës, vendit që ne e duam aq sa duam Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Qeveria Amerikane duhet të qëndrojë në anën e popullit shqiptar dhe të vazhdojë të jetë fenerë e shpresës kundër çdo autokracie të korruptuar në botë. Kjo kërkesë synon të rrisë ndërgjegjësimin e shqiptarëve që jetojnë në Shqipëri dhe jashtë vendit dhe të kërkojë vëmendjen e llojit të Presidentit të Shteteve të Bashkuara, Sekretarit të Shtetit dhe Administratës Amerikane, si dhe të informojë ligjvënësit amerikanë që janë të përfshirë në Politika e jashtme e SHBA. Shqipëria është aktualisht në udhëkryq, dhe dëshpërimisht ka nevojë për ndihmën e vendit tonë të madh, Amerikës.

Komento

Adresa e email nuk do te publikohet. Fushat jane te domosdoshme *

*