Templates by BIGtheme NET

Studimi – Covid19 dhe HIV përdorin taktika të njëjta për të mashtruar sistemin tonë imunitar

Në një lajm mjaft shqetësues, studiuesit në Kinë po paralajmërojnë se karakteristikat e ngjashme dhe taktikat e përdorura nga HIV dhe Covid-19 mund të nënkuptojnë se njerëzimi do të duhet të përshtatet të jetojë me koronavirusin, ndoshta për kohë të pacaktuar.

Të dy viruset heqin markuesit, të njohur si kompleksi kryesor i histokompatibilitetit ose MHC, në sipërfaqen e qelizave të përdorura nga sistemet tona imune për të identifikuar dhe vrarë infeksionet.

Mendoni për këta markues që janë si një ekip i forcave speciale që shënojnë një objektiv me një lazer përpara një sulmi ajror të saktë.

Studiuesit, të udhëhequr nga virologu Zhang Hui në Universitetin Sun Yat-sen në Guangzhou, mblodhën qeliza T vrasëse, qeliza imune të prodhuara nga njerëzit pasi të kishin kapërcyer një infeksion, nga pesë pacientë të rikuperuar nga Covid-19.

Sidoqoftë, qelizat T vrasëse të mbledhura nga studiuesit ishin joefektive, pasi MHC-të mungonin, që do të thotë se sistemet imune të pacientëve në thelb do të luftonin të verbër nëse do të riinfektoheshin në të ardhmen, duke e bërë rikuperimin po aq të vështirë edhe herën e dytë.

Komento

Adresa e email nuk do te publikohet. Fushat jane te domosdoshme *

*