Templates by BIGtheme NET

Ndikimi i Kinës në Evropë përmes numrave (Grafikët)

Lidhjet midis Evropës dhe Kinës janë rritur në mënyrë të jashtëzakonshme që nga pranimi i Pekinit zyrtar në Organizatën Botërore të Tregtisë në vitin 2001.

Grafikët e mëposhtëm eksplorojnë marrëdhëniet ekonomike dhe kulturore midis Bashkimit Evropian dhe një vendi që ai e përshkruan si ‘një partner negociues’, ‘një konkurrent ekonomik’ dhe ‘një rival sistemik’.

Investime kineze në Europë

Pas më shumë se një dekade rritjeje të qëndrueshme, investimet e huaja direkte nga Kina në Evropë kanë rënë për tre vjet rresht.

Mbretëria e Bashkuar ka qenë deri tani destinacioni më i rëndësishëm për paratë kineze, por investimet në vende si Finlanda, Portugalia, Luksemburgu dhe Malta spikasin në krahasim me madhësinë e ekonomive të tyre.

Investime e drejtpërdrejta totale kineze në vendet evropiane 2000-2019 në miliarda euro.

Ndërsa ekonomitë e mëdha evropiane si Britania e Madhe ose Gjermania kanë qenë përfitues tradicionalë të investimeve kineze, vitet e fundit, fondet kineze kanë shkuar edhe drejt veriut të Europës në vende si Finlanda e Suedia.

Investimet e drejtpërdrejta kineze vjetore në 10 destinacionet kryesore në Evropë nga viti 2005 në vitin 2019.

Investimet europiane në Kinë

Marrëdhëniet ekonomike janë rrugë me dy kalime. Ndërsa Kina ka investuar në Europë, edhe Europa ka investuar në Kinë. Kur bëhet fjalë për investimet e drejtpërdrejta europiane në Kinë, superfuqitë ekonomike të BE-së, Gjermania dhe Franca kryesojnë listën. Por edhe vende më të vogla si Suedia, Luksemburgu dhe Irlanda nuk janë shumë mbrapa.

Stoqet e investimeve të huaja direkte nga vendet evropiane në Kinë maten në miliarda dollarë amerikanë dhe në raport me madhësinë e ekonomisë.

Përveç investimeve, marrëdhënia tregtare midis Europës dhe Kinës është rritur nga rishqyrtim në thellimin e ndërvarësisë.

Kina përbën 19 përqind të mallrave të importuara në BE dhe një përqindje shumë më të madhe në disa vende si Republika Çeke dhe Luksemburgu. Kina është gjithashtu destinacioni i tretë më i madh për eksport për mallrat pas Shteteve të Bashkuara dhe Mbretërisë së Bashkuar.

Prodhuar në Kinë, dërguar në Evropë dhe anasjelltas

Importet nga Kina në Evropë në miliarda euro dhe si pjesë e importeve të një vendi nga jashtë BE në 2019.

Eksportet nga vendet e BE-së në Kinë në miliarda euro dhe si pjesë e eksporteve të një vendi në vendet e treta.

Marrëdhënia midis Evropës dhe Kinës nuk ka të bëjë vetëm me paratë. Shkëmbimet kulturore dhe arsimore gjithashtu luajnë një rol, ashtu si eksporti diplomatik.

Kina mban një rrjet botëror të organizatave të promovimit arsimor dhe kulturor të quajtur Institutet Konfuci.

Këto ndonjëherë janë përballur me kritika nga grupet e të drejtave të njeriut, të cilët i akuzojnë ata se po përdorin ndikimin e tyre për të censuruar temat që qeveria kineze i konsideron të ndjeshme.

Institutet Konfuci janë të lidhur me Ministrinë kineze të Arsimit.

Numri i Instituteve Konfuci të financuara nga Kina në secilin vend.

Evropa është gjithashtu shtëpia e një numri të madh të studentëve kinezë që ndjekin universitetet e saj. Britania e Madhe është udhëheqësi i qartë në tërheqjen e studentëve të diplomuar, duke pritur më shumë sesa nëntë vendet e tjera europiane që e ndjekin, së bashku.

Numri i studentëve të diplomuar nga Kina në Evropë për milion popullsi.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Politico.eu

Komento

Adresa e email nuk do te publikohet. Fushat jane te domosdoshme *

*