Vendosni fjalën kyçe....

Shkencëtari i “Moderna”-s: Vaksina parandalon koronavirusin t’ju sëmurë, por nuk ju ndalon ta përhapni atë

Vaksina e zhvilluar nga kompania amerikane “Moderna” mund të mos parandalojë që njerëzit që e marrin koronavirusit, ta përhapin atë tek të tjerët.

Këtë e ka pranuar shefi shkencëtar i firmës, Tal Zaks. Ai tha në një intervistë për Axios se procesi i testimeve thjesht nuk e ka konfirmuar këtë.

Ai u bëri thirrje amerikanëve që të mos i ‘interpretojnë shumë’ rezultatet premtuese të provave të vaksinës, të cilat treguan se është 94.5 % efektive në parandalimin e njerëzve që të sëmuren nga koronavirusi.

As Pfizer dhe as Moderna nuk përdorën metoda në testimet e tyre të vaksinave që i lejojnë ata të thonë me siguri nëse vaksinat e tyre parandalojnë transmetimin e koronavirusit.

Megjithëse testimet janë ende në vazhdim, të dhënat e hershme të publikuara të hënën nga AstraZeneca sugjerojnë se vaksina që ajo zhvilloi me Universitetin e Oksfordit në fakt mund të parandalojë përhapjen virale.

“Rezultatet tona tregojnë se kjo vaksinë mund t’ju parandalojë të sëmureni, mund t’ju parandalojë të sëmureni rëndë. Por ato nuk tregojnë se kjo vaksinë mund t’ju parandalojë të mbani kalimin e virusit në mënyrë kalimtare dhe të infektoni të tjerët.”- tha Zaks.

Ashtu si shumica e vaksinave, Moderna nuk e shkatërron virusin nëse e merrni atë, kështu nuk e eliminon virusin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *