Vendosni fjalën kyçe....

OBSH krijon një plan kompensimi për efektet anësore serioze të vaksinave


Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka rënë dakord për një plan kompensimi për pretendimet për efekte anësore serioze nga njerëzit në 92 vendet më të varfra, për shkak të marrjes së vaksinave COVID-19 përmes skemës së COVAX-it, duke zgjidhur një shqetësim të madh midis qeverive marrëse.

Ky program, për të cilin OBSH tha se ishte mekanizmi i parë dhe i vetëm për kompensimin e dëmeve të vaksinës që vepron në një shkallë ndërkombëtare, do t’u ofrojë njerëzve të kualifikuar “një proces të shpejtë, të drejtë, të fortë dhe transparent.” Kështu pretendon OBSH në një deklaratë, shkruan Reuters.

“Duke siguruar një kompensim të shumës në zgjidhjen e plotë dhe përfundimtare të çdo kërkese, programi i COVAX-it synon të zvogëlojë ndjeshëm nevojën për rekurs në gjykatat e ligjit, një proces potencialisht i gjatë dhe i kushtueshëm.”– thuhet në deklaratë.

Pyetjet se si do të trajtoheshin pretendimet për kompensim në rast të ndonjë efekti anësor të vaksinës COVID-19, të cilat ka të ngjarë të jenë shumë të rralla, kishin qenë një shqetësim për vendet që presin të marrin dozat e vaksinës kundër COVID-19 përmes skemës së COVAX-it.

Vendet që financojnë prokurimin e tyre të vaksinave COVID-19 gjithashtu planifikojnë programet e tyre të marrjes së përgjegjësisë.

Plani i rënë dakord nga OBSH, i cili është diskutuar për disa muaj, është krijuar për të mbuluar efektet anësore serioze të lidhura me çdo vaksinë të shpërndarë përmes COVAX-it deri më 30 qershor 2022, në një grup prej 92 shteteve më të varfra që përfshin shumicën e vendeve afrikane dhe aziatike juglindore.

Programi do të financohet fillimisht nga fondet e donatorëve për AMC si një pagesë shtesë për të gjitha dozat e vaksinave kundër COVID-19 të shpërndara përmes COVAX-it. Aplikimet mund të bëhen përmes një portali në www.covaxclaims.com nga 31 Mars 2021.

Seth Berkley, i cili është shefi ekzekutiv i aleancës së vaksinave GAVI që bashkë-udhëheq COVAX-in, tha se marrëveshja për fondin e kompensimit ishte “një nxitje masive” për COVAX-in, që synon të sigurojë një qasje të barabartë globale në vaksinat kundër COVID-19.


Rregjistrohu
Më njofto
guest
0 Komente
Reagimet
Shikoni të gjitha komentet