Vendosni fjalën kyçe....

Studimi në SHBA – Infektimi nga Covid-19 nëpërmjet prekjes së sendeve tejet i ulët


Dezinfektimi me ngulm i të gjitha sipërfaqeve mund të mos jetë i nevojshëm për shkak të Covid-19, thanë autoritetet shëndetësore amerikane, duke cituar të dhëna që sugjerojnë se shanset për të marrë Covid-19 nga sipërfaqet janë të ulëta.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) publikuan të hënën përmbledhjen më të fundit shkencore, duke theksuar se ‘rreziku relativ i transmetimit të fomiteve të SARS-CoV-2 konsiderohet i ulët krahasuar me kontaktin e drejtpërdrejtë, transmetimin e pikave ose transmetimin mes ajrit’.

“Fomite” është terminologji mjekësore për sipërfaqe ose objekte të tilla si veshje ose enë që mund të kalojnë në grimca ngjitëse. Me kaq pak njohuri për përhapjen e virusit që shkakton Covid-19, dyqanet dhe familjet kanë dezinfektuar me ngulm sipërfaqet për muaj të tërë dhe shumë njerëz kanë veshur edhe doreza, vetëm për të qenë të sigurt.

Megjithatë, tani, CDC po citon studime që “sugjerojnë që rreziku i infektimit me SARS-CoV-2 përmes rrugës së transmetimit të fomiteve është i ulët, dhe përgjithësisht më pak se 1 në 10,000” për çdo kontakt me një sipërfaqe të ndotur.


Rregjistrohu
Më njofto
guest
0 Komente
Reagimet
Shikoni të gjitha komentet